Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy passatę pomidorową, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną mozzarellę, posiekany drobno czosnek, posiekaną bazylię, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do koszyka złączeniem ku górze (wyłożonego ściereczką i posypanego mąką). Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Bierzemy koszyk i odwracamy go dnem do góry przerzucając ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Po tym czasie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min