Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, jogurt naturalny, pokrojone drobno pomidory, posiekane zioła.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

2. Wlewamy stopniowo wodę z oliwą i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą na godzinę pod przykryciem.

formowanie i wyrastanie
30 min
formowanie i wyrastanie

4. Formujemy podłużną ciabattę, kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki ciasta podtrzymujemy rulonikami ze ściereczek lub papieru, aby ciabatta nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.

pieczenie
30 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy 240 stopni, pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy do 210 i dopiekamy 15-20 minut.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej