Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i rozmaryn. Dodaj wodę i wymieszaj łyżką, tak aby powstała jednolita masa.
wyrastanie
wyrastanie
2. Prostokątną formę o długości ok. 20 cm wysmaruj tłuszczem. Obsyp mąką brzegi i wnętrze. Umieść ciasto w formie, przykryj folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania, delikatnie zdejmij folię i włóż formę z ciastem do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Po ostygnięciu okrój chleb dookoła i wyjmij z formy.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 3 z 10 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min