Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1.Składniki na zaczyn pomieszaj w miseczce. Odstaw na ok. 6-8 godzin pod przykryciem folii aluminiowej.Po upływie czasu leżakowania zaczynu powinien on być lekko spieniony i bąbelkować. Upiecz główkę czosnku aż zrobi się miękki. Z każdego ząbka wyciśnij czosnek do miski, odkładając skórkę.
wyrabianie
wyrabianie
2.W dużej misce pomieszaj zaczyn, mąki, sól, czosnek, zioła i powoli zacznij dolewać wodę. Dolewaj i zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
3.Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki. Uklep w foremce, przykryj materiałową szmatką i odstaw na co najmniej 8 godzin (najlepiej po prostu odstawić na noc).
pieczenie
pieczenie
4.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 45 minut. Wyjmij z formy i z papieru. Ostudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 16 godz 45 min
Czas wyrastania: 16 godz
Czas wypieku: 45 min