Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1.Składniki na zaczyn pomieszaj w miseczce. Odstaw na ok. 6-8 godzin pod przykryciem folii aluminiowej.Po upływie czasu leżakowania zaczynu powinien on być lekko spieniony i bąbelkować. Upiecz główkę czosnku aż zrobi się miękki. Z każdego ząbka wyciśnij czosnek do miski, odkładając skórkę.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.W dużej misce pomieszaj zaczyn, mąki, sól, czosnek, zioła i powoli zacznij dolewać wodę. Dolewaj i zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
3.Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki. Uklep w foremce, przykryj materiałową szmatką i odstaw na co najmniej 8 godzin (najlepiej po prostu odstawić na noc).
pieczenie
45 min
pieczenie
4.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 45 minut. Wyjmij z formy i z papieru. Ostudź.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej