Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, posiekane zioła (2-3 gałązki zostawiamy do ozdoby), sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej oliwą lub wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią lub łyżką i dekorujemy według uznania ziołami. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Jeśli zależy nam na rumianej skórce, możemy wyrośnięte ciasto dodatkowo skropić z wierzchu oliwą. Chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Chleb z ziołami na zakwasie
Bardzo lubię ziołowe wypieki i z tego co zauważyłam, czytelnicy również często wybierają takie przepisy by odtworzyć je w swojej kuchni. Tym razem postawiłam na …
Więcej o tym wariancie
Chleb z ziołami na zakwasie
Bardzo lubię ziołowe wypieki i z tego co zauważyłam, czytelnicy również często wybierają takie przepisy by odtworzyć je w swojej kuchni. Tym razem postawiłam na …
Dowiedz się więcej