Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, posiekane zioła (2-3 gałązki zostawiamy do ozdoby), sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej oliwą lub wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią lub łyżką i dekorujemy według uznania ziołami. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Jeśli zależy nam na rumianej skórce, możemy wyrośnięte ciasto dodatkowo skropić z wierzchu oliwą. Chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej