Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania
Pierwszy raz chleb pełnoziarnisty bez zagniatania postanowiłam zrobić pewnego leniwego popołudnia. Zawsze uwielbiałam unoszący się po domu aromat świeżo upieczonego chleba. Ale tym razem nawet on nie przekonałby mnie do długiego przygotowywania ciasta. Postanowiłam więc wrócić do przepisu, w którym składniki się tylko miesza, a reszta dzieje się sama. I dziś właśnie tym przepisem się z Wami dzielę.
Składniki, które robią różnicę
Przepis opiera się na wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej zamiast tradycyjnej białej mąki. To dodało mojemu chlebowi nie tylko wartości odżywczych, ale i głębokiego smaku, który idealnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, takimi jak nasiona słonecznika czy siemię lniane. Tym razem jednak nie dodałam ziaren a zioła – rozmaryn dodany do ciasta sprawia, że zapach jest jeszcze piękniejszy, a smak absolutnie wyjątkowy i niepowtarzalny. Nie rezygnujcie z tego dodatku, jeśli macie go w domu
Inne pomysły na ciekawe dodatki do pieczywa znajdziecie np. w przepisach na chleb z ziołami na zakwasie, chleb orkiszowy z pieczonym czosnkiem i chleb litewski z czarnuszką.
Chleb bez zagniatania
Można czasem usłyszeć, że tylko chleb zagniatany, na zakwasie, jest naprawdę dobry. Ja jednak lubię różne rodzaje wypieków i uważam, że chleby, które można przygotować szybciej, są świetną alternatywą dla tradycyjnych metod wypieku. Zwłaszcza, kiedy nie mamy wiele czasu a chcemy cieszyć się smakiem i zapachem domowego pieczywa. Jeśli szukasz innych przepisów na chleby na drożdżach, sprawdź chleb razowy na drożdżach, prosty chleb pszenno-gryczany i szybki chleb domowy.
Wasze doświadczenia i komentarze
Jeśli wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie znać. Czy chleb pełnoziarnisty bez zagniatania wejdzie na stałe do Waszego menu? Może macie jakieś swoje sekretne składniki, które dodajecie do chleba, by nadać mu wyjątkowego charakteru? Jeśli nie rozmaryn, to co? Zachęcam Was do dzielenia się swoimi przemyśleniami, poradami i historiami w komentarzach poniżej. A jeśli macie jakieś pytania, to bardzo chętnie na nie odpowiem!
Wypróbujcie też przepisy na chleb razowy, portugalski i z papryką.