Bardzo lubię piec chleby i bagietki na zaczynie drożdżowym, dzięki temu miąższ takich wypieków jest sprężysty i ma urocze dziurki. Do tego wypieki takie nabierają wyrazistego smaku, a ich skórka wychodzi jakby bardziej chrupiąca.
Stwierdziłam, że zaczyn przypominający „poolish” można przygotować nie tylko z mąki pszennej, ale także orkiszowej, wybrałam do tego jej jasną odmianę. I tym sposobem otrzymałam w 100 % orkiszowy chleb, przypominający w wyglądzie chleb pszenny.
Jego kształt zależy od tego jaki koszyk wiklinowy do wyrastania się wybierze. Ostatecznie można również zdecydować się a drugim etapie wyrastania na przełożenie go do formy. Wybór należy do Was, w obu przypadkach będzie smakowicie 🙂
Witam -Wasze chlebki zawsze się udają.Pozdrawiam serdecznie
Orkisz, to odmiana pszenicy.
Tak, dziękujemy za czujność, ale o tym wspominałyśmy na blogu już wiele razy, nie tylko przy przepisach na orkiszowe chleby, ale także we wpisie teoretycznym o mąkach na samym początku prowadzenia strony, czyli 3 lata temu: https://smakowitychleb.pl/czy-z-tej-maki-bedzie-chleb/ 🙂
Mimo wszystko mąka orkiszowa ma inne właściwości i wartości odżywcze niż pszenna, nawet trochę inaczej się zachowuje przy wypieku chleba.
Pozdrowienia.
A czy drożdże mają być świeże, czy suszone ?
Drożdże suszone, normalnie można dokonać modyfikacji i zamienić na świeże, ale w przypadku przygotowywania zaczynu sprawa by się trochę skomplikowała.
Jak przeliczać?
Co konkretnie chce Pani przeliczać? Drożdże? Zapraszam do poradnika: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/