Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Dzielimy na 16 części.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
4. Ugotowany bób delikatnie rozgniatamy widelcem i łączymy z mascarpone, posiekanym czosnkiem, solą i koperkiem. Tak przygotowanym farszem sparujemy każdy prostokąt.
formowanie
formowanie
5. Następnie składamy prostokąty na pół tworząc coś w rodzaju pierogów.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Keksówkę wykładamy pergaminem, układamy w niej ciasto płaty ciasta i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
7. Chlebek pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min