Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Wlewamy stopniowo do suchych składników, wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1,5 h.
przygotowywanie farszu
20 min
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie szykujemy farsz. Ugotowany bób obieramy, rozdrabniamy widelcem, łączymy z majonezem, koperkiem i przyprawami.
formowanie
5 min
formowanie
4. Ciasto dzielimy na 8 części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Na środku umieszczamy 2 łyżki farszu, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.
smażenie
30 min
smażenie
5. Tak przygotowane chlebki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można ją dodatkowo posmarować masłem klarowanym). Smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej