Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Wlewamy stopniowo do suchych składników, wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1,5 h.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie szykujemy farsz. Ugotowany bób obieramy, rozdrabniamy widelcem, łączymy z majonezem, koperkiem i przyprawami.
formowanie
formowanie
4. Ciasto dzielimy na 8 części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Na środku umieszczamy 2 łyżki farszu, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc kieszonkę. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placuszek, który możemy dodatkowo jeszcze delikatnie rozwałkować.
smażenie
smażenie
5. Tak przygotowane chlebki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można ją dodatkowo posmarować masłem klarowanym). Smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min