Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy sól oraz wodę. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb do odrywania przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. Ugotowany bób siekamy lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy z serkiem śmietankowym. Dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na chleb do odrywania rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1/2 cm i kroimy na około 12-15 prostokątów. Każdy prostokąt smarujemy farszem i składamy na pół zamykając nadzienie w środku.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Kawałki ciasta z nadzieniem układamy w formie wyłożonej pergaminem i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
5 min
przygotowywanie wierzchu
6. Wyrośnięty bochenek posypujemy startym serem.
pieczenie
45 min
pieczenie
7. Chleb do odrywania z bobem pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej