Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
1 min
formowanie
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Dzielimy na 16 części.
przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
4. Ugotowany bób delikatnie rozgniatamy widelcem i łączymy z mascarpone, posiekanym czosnkiem, solą i koperkiem. Tak przygotowanym farszem sparujemy każdy prostokąt.
formowanie
2 min
formowanie
5. Następnie składamy prostokąty na pół tworząc coś w rodzaju pierogów.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Keksówkę wykładamy pergaminem, układamy w niej ciasto płaty ciasta i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
7. Chlebek pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej