Tak jak wspomniałam w poprzednim wpisie o pieczywie chrupkim. Początek Nowego Roku wiąże się ze wzrostem zainteresowania czytelników przepisami na wypieki lekkie lub po prostu zdrowe. Nic w tym dziwnego, ja od stycznia również chętniej sięgam po tego typu pieczywo, dlatego z wielką chęcią przygotowałam przepis na chleb, który nazwałam fitness.
Kryje on w sobie same wspaniałe składniki : mąkę pszenną razową, mąkę żytnią razową, zakwas żytni, miód, płatki owsiane, nasiona babki płesznik (więcej o nich przeczytacie tutaj), kaszę jaglaną (o jej wspaniałych właściwościach pisałam tutaj), ziarna słonecznika, pestki dyni, suszoną żurawinę oraz suszone daktyle.
O każdym z tych składników mogłabym długo pisać wiele komplementów, ale nie chciałabym nikogo zanudzić. Myślę, że ten chleb przemawia sam za siebie – to bochenek pełen zdrowia!
Upiekłam go w długiej formie, ponieważ pół chleba ofiaruję w prezencie. Śmiało można zmodyfikować przepis i upiec go z połowy porcji w klasycznej formie keksówce.
Ponawiam pytanie Jarka. Ile płatków owsianych?
100 g suchych płatków owsianych + 50 g nasion- https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/chleb-fitness-na-zakwasie-zytnim
Dzień dobry, jaka powinna być ilość płatków owsianych?
W składnikach nie ma o nich mowy, a później pojawiają się w pkt.1 przygotowania…
Witam. Wczoraj piekłam Pani chlebek, tylko w mniejszej formie, więc wyrósł wyższy. Niestety nie wydłużyłam czasu pieczenia, czego teraz trochę żałuje, ale to dlatego, że patyczek był suchy po wskazanym przez Panią czasie. Skórka po bokach jest upieczona, ale nie jest spieczona i chlebek jest w środku wilgotny, klejący. Czy taki ma być? Martwię się, że może się nie dopiekł, choć smakuje dobrze.
Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry,
Przypuszczam, że chleb potrzebował może 5-10 minut dłużej w piekarniku, ale żytnie tak miewają, na pewno jest jadalny 🙂
Czy mąkę pszenną razową mogę zastąpić graham lub kukurydzianą? 🙂
Pozdrawiam
Tak i nawet można spróbować przy takich samych proporcjach 🙂
Dzień dobry, zainspirował mnie ten przepis, ale mam pytanie odnośnie kaszy: 200g suchej czy ugotowanej? Bo jeśli ugotowanej, to ile wziąć
wziąć suchej?
Tak jak zaznaczyłam to w przepisie w składnikach – chodzi o ugotowaną kaszę 🙂
Ja gotuję ją tak, że na szklankę suchej kaszy daję 2 szklani wody, dodaję sól i gotuję na małym ogniu ok. 15 minut. Czyli do momentu aż kasza wchłonie płyn. Potem po prostu odmierzam wagą kuchenną potrzebną część, a gotuję zawsze w różnych ilościach, bo wykorzystuję kaszę jednocześnie do różnych dań.
Witam. Czy zamiast naki pszennej razowej moge dodav pszenna pelnoziarnista?
Witam serdecznie.
Tak, mąkę razową można śmiało zastąpić pełnoziarnistą, są podobnie zmielone 🙂
Witam, chcialam zapytac, upieklam chleb wedlug przepisu,chleb ladnie wyrosl, ale pod skorka zrobila sie dziura na calej dlugosci, skorka jest dobrze wypieczona, dodam rowniez,ze jest to pierwszy chleb z mojego wlasnego zakwasu zytniego, chcialam zapytac co zrobilam zle:(
Witam serdecznie,
Dziura w chlebie i mocno przypieczona skórka oznacza zazwyczaj zbyt krótki czas wyrastania chleba lub brak mocy zakwasu. Prawdopodobnie zakwas jest jeszcze zbyt młody, aby poradzić sobie z tak skomplikowanym, ciężkim ciastem. Przy pierwszych wypiekach na zakwasie często zaleca się dodanie szczypty suszonych drożdży, to pozwala zakwasowi podnieść ciasto i ładnie wyrosnąć. Po którymś razie, zakwas będzie już na tyle dokarmiony, że będzie można zapomnieć o drożdżach.
Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂
Chleb jest wspaniały. Najlepszym dowodem to fakt, że moje dzieci, które uwielbiają tylko białe pieczywo jadły go bez specjalnego wciskania. Robię go już 3 raz. Polecam go Karina.
Bardzo się cieszę, że chleb zasmakował i był już pieczony kilka razy 🙂
Polecam też inne przepisy z naszej strony.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Chlebek piekę kolejny już raz. Moje modyfikacje polegają na dodaniu nieco więcej wody (ok. 50 ml) oraz zostawieniu chleba do wyrośnięcia na całą noc. No i zamiast papieru do pieczenia smaruję formę i wysypuję dno otrębami. Smakuje tak samo dobrze z babką płesznik jak z siemieniem lnianym, choć osobiście wolę wersję pierwszą, ale to rzecz gustu. Pozdrawiam i dziękuję za inspirujące przepisy:)
Bardzo dziękuję za wiadomość, wszelkiego rodzaju modyfikacje są mile widziane 🙂