Chętnie eksperymentuję z kształtami moich drożdżowych wypieków, dlatego lubię piec chałki. Zaplatanie warkocza z ciasta to niezwykle relaksujące zajęcie, a widok świeżo upieczonej chałki niewątpliwie cieszy oko.

Wałeczki z których zaplata się warkocz można urozmaicić o dodatek, dzięki temu chałka w przekroju będzie kryła za sobą niespodziankę. Robiłam już tak z chałką z budyniem i kruszonką oraz w zeszłym roku w wersji świątecznej z marcepanem.

Tym razem po świętach zostało mi masło orzechowe, powidła śliwkowe i bakalie, dlatego postanowiłam je wykorzystać i upiec rumiany warkocz.

chałka cynamonowa z bakaliamichałka cynamonowa z bakaliami

Chałka cynamonowa z bakaliami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • białko
  • 150 g masła orzechowego
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 150 g bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele i orzechy włoskie)
  • łyżka miodu
  • Wierzch:
  • Żółtko + łyżeczka mleka
  • Bakalie do posypania np. płatki migdałowe
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże. W jednym rondlu topimy masło i następnie je studzimy. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie.
  2. Robimy w cieście wgłębienie, wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewamy na przemian mleko z topionym masłem i dalej wyrabiamy. Po ok. 5 minut, ciasto przekładamy do misy posmarowanej masłem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Białko ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy masło orzechowe, miód i powidła śliwkowe. Dodajemy posiekane drobno bakalie. Masę mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek, który rozpłaszczamy. Na środku każdego z nich wykładamy farsz bakaliowy, zostawiając brzegi puste (patrz zdjęcie). Brzegi ciast zbieramy ku środkowi i tworzymy 3 wałeczki z farszem w środku. Zaplatamy z nich chałkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch chałki smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do pieca.
  6. Chałkę pieczemy przez 30 minut, następnie studzimy ją na kuchennej kratce.
Zapisz
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen