Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże. W jednym rondlu topimy masło i następnie je studzimy. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Robimy w cieście wgłębienie, wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewamy na przemian mleko z topionym masłem i dalej wyrabiamy.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po ok. 5 minut, ciasto przekładamy do misy posmarowanej masłem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3.Białko ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy masło orzechowe, miód i powidła śliwkowe. Dodajemy posiekane drobno bakalie. Masę mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek, który rozpłaszczamy. Na środku każdego z nich wykładamy farsz bakaliowy, zostawiając brzegi puste (patrz zdjęcie). Brzegi ciast zbieramy ku środkowi i tworzymy 3 wałeczki z farszem w środku. Zaplatamy z nich chałkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4.Przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch chałki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do pieca. Chałkę pieczemy przez 30 minut, następnie studzimy ją na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min