W ramach świątecznych słodkości chciałam początkowo upiec rewelacyjną chałkę z budyniem, która na pewno zebrałaby masę komplementów podczas wigilijnej kolacji. Wtedy jednak mnie olśniło, że w warkoczach chałki można umieścić także inne dodatki, niekoniecznie w postaci budyniu. Uwielbiam marcepan i bardzo kojarzy mi się ze świętami, dlatego zdecydowałam się, że to on będzie dodatkiem w mojej świątecznej chałce.

Efekt niesamowity, już nie mogę się doczekać wieczoru, aż podam ją obok makowca i sernika.

Życzę wszystkim radosnych i pogodnych Świąt w magicznej atmosferze. Oczywiście z pysznie zastawionym stołem Waszymi ulubionymi świątecznymi potrawami, na które czekacie cały rok i które kojarzą Wam się z ciepłem rodzinnego domu .

Ps. A chałkę polecam Wam upiec po świętach albo na Sylwestra :)

marcepanchałkachałkachałkachałka

chałka

Chałka z marcepanem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 2
 
Skladniki
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 15 g suszonych drożdży instant (lub 30 g świeżych)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g marcepanu
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • żółtko do posmarowania wierzchu
Instrukcja
  1. W rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie.
  2. Do misy przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Dodajemy miękkie masło oraz jajka i ucieramy mikserem.
  3. Gdy składniki się połączą zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas wyrabiając ciasto. Po kilku minutach ciasto osiągnie formę kuli. Przekładamy je do oprószonej mąką misy i przykrywamy folią lub ściereczką. Zostawiamy w cieple na 40 minut.
  4. Marcepan dzielimy na 6 pasków równej wielkości i lekko je rozwałkowujemy.
  5. Wyrośnięte ciasto bierzemy na stolnicę i dzielimy na 2 kule. Każdą z nich dzielimy na 3 części równej wielkości. Paski z ciasta wałkujemy na prostokątne "placki" (widoczne na zdjęciu). Na nich kładziemy marcepan. Zginamy ciasto od dołu i góry oraz rolujemy boki jak roladę. Czynność powtarzamy i otrzymujemy w sumie 6 wałeczków z marcepanem.
  6. Z 3 wałeczków zaplatamy jedną chałkę. Smarujemy jej wierzch rozbełtanym żółtkiem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. To samo robimy z drugą chałką. Obie kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chałki pieczemy przez 30 minut, następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce przed podaniem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen