Chałka cynamonowa z bakaliami to przepis na słodki wypiek. Chętnie eksperymentuję z kształtami moich drożdżowych wypieków, dlatego lubię piec chałki. Zaplatanie warkocza z ciasta to niezwykle relaksujące zajęcie, a widok świeżo upieczonej chałki niewątpliwie cieszy oko.
Wałeczki, z których zaplata się warkocz można urozmaicić o dodatek, dzięki temu chałka w przekroju będzie kryła za sobą niespodziankę. Robiłam już tak z chałką z budyniem i kruszonką oraz w zeszłym roku w wersji świątecznej z marcepanem. W Wielkanoc stawiam na klasyczną dwupiętrową.
Tym razem po świętach zostało mi masło orzechowe, powidła śliwkowe i bakalie, dlatego postanowiłam je wykorzystać i upiec rumiany warkocz.
Drożdże są ważnym składnikiem chałki cynamonowej z bakaliami. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Ta chałka to jest sztos. Przeczytałam, że z tych składników wychodzi bardzo duża, więc postanowiłam, że zrobię dwie małe, ale te małe to i tak były duże. I pyszne 🙂 10/10.
Pytanie: gdzie ma być cynamon? Jest w składnikach, ale w opisie przygotowania już go nie ma, więc dopiero później odkryłam, że go nie dodałam (i tak było pycha). Czy ma iść do ciasta z innymi sypkimi składnikami?
To jest moja ulubiona strona z przepisami na wypieki 🙂 To już któryś przepis, który świetnie wychodzi 🙂
Przyznam szczerze, że nie piekłam jeszcze tej chałki i nie wiem jaki zamysł miała autorka co do cynamonu. Osobiście dodałabym do farszu bakaliowego pozostawiając samo ciasto neutralne.
Witam ale chyba oślepłam w składnikach widzę tylko białko jaja natomiast w punkcie pierwszym mamy wbić jaja, tzn ile? cale czy samo żółtko czy samo białko. Pozdrawiam.
Jedno jajko 🙂
czy w którymkolwiek przepisie (i tym również) moge drozdze suche zastapic świeżymi no i w jakich proporcjach?
W każdym przepisie można tak zrobić, zapraszam do poradników, tam wszystko wytłumaczone:
Hej jutro chce zrobic te chalke ale czytam w instrukcji ze dodaje sie miod jednak w skladnikach go nie ma. Ile tego miodu trzeba dodac?
Hej,
Łyżka miodu do nadzienia, ale można pominąć, jeśli powidła są wystarczająco słodkie 🙂
Witam! Dzisiaj jechałam w odwiedziny do moich rodziców. Zawsze biorę ze sobą coś słodkiego. Chciałam zrobić coś szybkiego i tak oto trafiłam na to cudo. Chałka a właściwie chała! Bo wyszła dość pokaźnych rozmiarów, pychotka !!! Cudne nadzienie ,rozpływa się w ustach! Po prostu niebo w gębie! Pozdrawiam i dziękuję za przepis?
Mam nadzieję, że smakowała rodzicom! 🙂
Witam.
Chałka wyszła wyśmienita, niespodzianka super pasuje do chałki. Dzisiaj upiekę drugą bo mam jeszcze składniki na farsz. Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Cieszę się, że chałka zasmakowała i będzie powtórka 🙂