Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do szklistej cebuli dorzucamy umyte, osuszone i pokrojone kurki. Zwiększamy ogień i smażymy przez ok. 5 minut. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy drożdże suszone, podsmażoną cebulę z kurkami i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto na cebulowy chleb z kurkami, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką na czas wyrastania.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba skrapiamy wodą i wkładamy do pieca. Pieczemy przez 40 minut, aż chleb będzie rumiany. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Gosia 19 września 2018 o 09:08

    pyszniutki chlebek mniam mniam, a zapach kurek unosi się w całym mieszkaniu. Warto chodź raz upiec, bo kurki się skończą i tylko wspomnienia zostaną.

  • Majka 7 sierpnia 2017 o 09:44
    Ocena:

    Absolutnie wyborny ? Wszyscy zachwyceni!

  • Renia 5 sierpnia 2016 o 22:15

    Przepisy wyglądają super. Odnośnie mrożenia kurek – trzeba je przed mrożeniem blanszować (jak np. fasolkę szparagową) i nie będą gorzkie. Ja blanszuję wszystkie warzywa i grzybki w garnku do gotowania na parze – parą. Można też je pokroić, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, ułożyć ściśle w słoiczkach i zawekować. Trzymają się super.
    Dzięki za przepisy .
    Pozdrawiam

  • Ewa 12 stycznia 2016 o 21:17

    mmm z kurkami :). Wszystko co jest z kurkami – jest pyszne. Może w tym roku uda mi się nazbierać kurek i wykorzystam je m.in. do chleba 🙂

  • ja 9 sierpnia 2015 o 22:46

    Ktos zapomniał dodać,że kurki należy wczesniej kilka razy obgotowac.Inaczej są gorzkie.

    • Tosia 11 sierpnia 2015 o 19:37

      Bzdura, świeże kurki nie są gorzkie, wystarczy, że zostaną wyczyszczone i obsmażone. Problem z gorzkością pojawia się, jeśli są mrożone, a takich do chleba nie polecam dodawać, więc KTOŚ tu się myli.

  • Maja 5 sierpnia 2015 o 14:29

    A będzie przepis na chlebek na zakwasie z kurkami?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej