Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Szparagom odrywamy twarde końce. Odkrawamy główki o szerokości keksówki, odkładamy, resztę siekamy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, posiekane szparagi, drożdże, oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki.
pieczenie
pieczenie
3. Rano wyciągamy keksówkę z ciastem z lodówki. Zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto z wierzchu dekorujemy wcześniej przygotowanymi szparagami. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min