Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Szparagom odrywamy twarde końce. Odkrawamy główki o szerokości keksówki, odkładamy, resztę siekamy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, posiekane szparagi, drożdże, oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Rano wyciągamy keksówkę z ciastem z lodówki. Zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto z wierzchu dekorujemy wcześniej przygotowanymi szparagami. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej