Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do szklistej cebuli dorzucamy umyte, osuszone i pokrojone kurki. Zwiększamy ogień i smażymy ok. 5 minut. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cebulę z kurkami i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką na 1h30 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy do pieca. Pieczemy przez 40 minut, aż chleb będzie rumiany. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej