Na co dzień eksperymentuję z nowymi recepturami i wypiekami, ale od czasu do czasu wracam do ulubionych przepisów. Jednym z nich jest szybki drożdżowy chleb cebulowy, który cieszy się też sporą popularnością wśród czytelników. Nic dziwnego, jest pyszny, cudownie pachnie i szybko się go robi. Nie ma przecież piękniejszych zapachów w kuchni od świeżo upieczonego chleba i smażonej cebuli. W tym przypadku mamy podwójną radość 🙂
Postanowiłam powtórzyć wypiek cebulowego chleba, ale uwzględniając sezon na kurki. Razem ze smażoną cebulką, do ciasta dodałam też podsmażone kurki. Wyszło przepysznie!
pyszniutki chlebek mniam mniam, a zapach kurek unosi się w całym mieszkaniu. Warto chodź raz upiec, bo kurki się skończą i tylko wspomnienia zostaną.
Cieszę się 🙂
Absolutnie wyborny ? Wszyscy zachwyceni!
Przepisy wyglądają super. Odnośnie mrożenia kurek – trzeba je przed mrożeniem blanszować (jak np. fasolkę szparagową) i nie będą gorzkie. Ja blanszuję wszystkie warzywa i grzybki w garnku do gotowania na parze – parą. Można też je pokroić, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, ułożyć ściśle w słoiczkach i zawekować. Trzymają się super.
Dzięki za przepisy .
Pozdrawiam
mmm z kurkami :). Wszystko co jest z kurkami – jest pyszne. Może w tym roku uda mi się nazbierać kurek i wykorzystam je m.in. do chleba 🙂
Trzymam kciuki za udany sezon kurkowy 🙂
Ktos zapomniał dodać,że kurki należy wczesniej kilka razy obgotowac.Inaczej są gorzkie.
Bzdura, świeże kurki nie są gorzkie, wystarczy, że zostaną wyczyszczone i obsmażone. Problem z gorzkością pojawia się, jeśli są mrożone, a takich do chleba nie polecam dodawać, więc KTOŚ tu się myli.
A będzie przepis na chlebek na zakwasie z kurkami?
Na razie jest focaccia z kurkami na zakwasie https://smakowitychleb.pl/focaccia-z-kurkami-na-zakwasie/ oraz chleb z kurkami i chilli na zakwasie https://smakowitychleb.pl/chleb-kurkami-chilli-zakwasie/ , ale przypuszczam, że jeszcze na początku września pojawi się jakiś kurkowy przepis 🙂