Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do szklistej cebuli dorzucamy umyte, osuszone i pokrojone kurki. Zwiększamy ogień i smażymy przez ok. 5 minut. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy drożdże suszone, podsmażoną cebulę z kurkami i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto na cebulowy chleb z kurkami, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką na czas wyrastania.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba skrapiamy wodą i wkładamy do pieca. Pieczemy przez 40 minut, aż chleb będzie rumiany. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej