Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zarumieni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, podsmażoną cebulę, sól i drobno pokrojone kawałki sera. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy grubą bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, ustawiamy z dwóch stron wałeczki ze ściereczki i przykrywamy. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośniętą bułkę smarujemy z wierzchu białkiem jajka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut w 200 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Renata 12 lutego 2019 o 15:56

    Czy na pewno pieczemy tylko 25 min? U mnie bułka jest już w piekarniku 35 min i nadal biała na wierzchu

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej