Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letni sok z buraka z wodą i oliwą. Wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy i rozciągamy w ceramicznej formie (o średnicy ok. 25 cm) skropionej oliwą. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. W wyrośniętym cieście robimy dziurki, wierzch dekorujemy plastrami pieczonego lub ugotowanego buraka i kawałkami sera feta. Skrapiamy oliwą. Focaccię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut w 200 stopni.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej