Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letni sok z buraka z wodą i oliwą. Wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy i rozciągamy w ceramicznej formie (o średnicy ok. 25 cm) skropionej oliwą. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W wyrośniętym cieście robimy dziurki, wierzch dekorujemy plastrami pieczonego lub ugotowanego buraka i kawałkami sera feta. Skrapiamy oliwą. Focaccię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut w 200 stopni.
Smakowita
Upieczoną focaccię podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min