Przepis

przygotowywanie składników
7 min
przygotowywanie składników
1. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oliwie podsmażamy przez 5 minut starte buraki. Następnie dodajemy szczyptę soli, świeżo mielony pieprz, ocet balsamiczny i miód. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, sól i karmelizowane buraki. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie można je złożyć jak kopertę i ponownie włożyć do miski. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy i formujemy na bochenek pasujący do koszyka. Wiklinowy koszyk obkładamy ściereczką posypaną mąką. Chleb wkładamy do koszyka złączeniem ku górze, przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Chleb przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji (ja zrobiłam na środku kreskę) i wkładamy do piernika. Pieczemy 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Dopiekamy jeszcze 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej