Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Botwinkę myjemy i kroimy w kosteczkę, młode buraczki (jeśli są w pęczku) obieramy i również drobno kroimy. Na patelni lub w rondelku topimy masło. Wrzucamy posiekaną botwinkę i smażymy przez kilka minut, następnie zalewamy sokiem z buraków i podgrzewamy, aż płyn będzie letni.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, posiekany koperek i sól. Ciepły sok burczany z podsmażoną botwinką dodajemy stopniowo do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy je na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy na blachę. Bułki przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Upieczone i ostudzone bułki podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min