Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę drożdże i sól. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję ciepłej plasteliny. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na blat, uformuj z niego rulon i pokrój na 5 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i sklej je ze sobą ustawiając jedną na środku, a resztę w kwadracie dookoła. Odstaw sklejone bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W małej miseczce rozbełtaj jajko widelcem. Posmaruj mieszaniną każdą bułeczkę i obsyp ulubioną posypką. Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej