Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mąkę pszenną, sól, cukier oraz drożdże instant mieszamy w misce. Stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Dokładnie wyrobione ciasto na bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrastanie zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę. Sklejamy po 4 bułeczki razem.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki układamy blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem lub wodą i oprószamy sezamem lub inną posypką.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej