Domowa bułka paryska chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Niedawno okazało się, że nie tylko mi, bo jedna z czytelniczek zapytała o taki przepis na naszym profilu na Facebooku.
Bułka paryska, zależnie od regionu nazywana jest również gryzką, kawiarką, angielką, biną, weką lub francuzem. Charakteryzuje się miąższem i smakiem przypominającym bułkę oraz wyglądem przypominającym bardziej chleb. To po prostu duża pszenna bułka lub gruba bagietka. W smaku jest bardzo delikatna, dlatego zdecydowałam, że wykorzystam do wypieku mojej wersji zakwas pszenny. Do ciasta dodałam masło i mleko, aby ciasto przypominało trochę bułkę maślaną, mimo dodatku zakwasu. Jej wierzch posmarowałam białkiem, aby była lśniąca. I udało się, przepis na bułkę paryską na zakwasie możliwy do wykonania i gotowy 🙂
Przepyszna 🙂
Czy można użyć zakwasu żytniego?
Można, proporcje bez zmian 🙂
Witam! Robilam ostatnio bagietke z tego przepisu – ladnie wyrosla, ale wyszla przeokrutnie slona! Czy te lyzeczki, ktore sa podane w przepisie byly jakos szczegolnie drobne? Bo zaczynam sie zastanawiac, czy moze ja nie mam jakos szczegolnie wielkich lyzeczek…
Witam serdecznie,
moja łyżeczka jest dosyć mała, może odrobinę mniejsza niż taka do herbaty, daję zazwyczaj płaską, więc te drobne różnice mogły wpłynąć, że u Pani tej soli pojawiło się trochę więcej. Ostatecznie dodatek soli można modyfikować po swojemu, wystarczy łyżeczka, byle tej soli odrobinę było, bo inaczej wypiek nie ma smaku.
Pozdrawiam 🙂