Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas oraz sól. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. W drugim rondelku topimy masło i chwilę studzimy.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Do mąki wlewamy powoli ciepłe mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po godzinie ciasto składamy i wkładamy ponownie do misy, przykrywamy na 1,5 h.
formowanie
90 min
formowanie
3. Po tym czasie formujemy podłużną bułkę i umieszczamy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z boku umieszczamy rulony ze ściereczek i przykrywamy ją z góry. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
przygotowywanie wierzchu
4 min
przygotowywanie wierzchu
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Wierzch bułki smarujemy białkiem i nacinamy ją po skosie czubkiem ostrego noża.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż bułka będzie rumiana.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 26 listopada 2016 o 13:28
    Ocena:

    Przepyszna 🙂

  • Iza 21 listopada 2016 o 19:44

    Czy można użyć zakwasu żytniego?

  • justyna 9 stycznia 2015 o 16:46

    Witam! Robilam ostatnio bagietke z tego przepisu – ladnie wyrosla, ale wyszla przeokrutnie slona! Czy te lyzeczki, ktore sa podane w przepisie byly jakos szczegolnie drobne? Bo zaczynam sie zastanawiac, czy moze ja nie mam jakos szczegolnie wielkich lyzeczek…

    • Tosia 9 stycznia 2015 o 19:33

      Witam serdecznie,
      moja łyżeczka jest dosyć mała, może odrobinę mniejsza niż taka do herbaty, daję zazwyczaj płaską, więc te drobne różnice mogły wpłynąć, że u Pani tej soli pojawiło się trochę więcej. Ostatecznie dodatek soli można modyfikować po swojemu, wystarczy łyżeczka, byle tej soli odrobinę było, bo inaczej wypiek nie ma smaku.
      Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej