Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, sól i drożdże. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach, gdy ciasto zrobi się elastyczne, dzielimy je na dwie części.
wyrastanie
wyrastanie
2. Jedną z nich przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Do drugiej części dodajemy kakao i ewentualnie kilka łyżek wody. Ciasto wyrabiamy jeszcze minutę. Kakaowe ciasto przekładamy do misy i również przykrywamy ściereczką. Obie miseczki stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasta kładziemy na oprószony mąką blat. Jasne ciasto dzielimy na dwie części i kakaowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąt o podobnych wymiarach.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wszystkie prostokąty kładziemy na sobie i zawijamy ciasto jak roladę (zaczynając od dłuższego boku). Utworzony rulon dzielimy na 6 części, każdą z nich przekładamy na blachę i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy je przez 15 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min