Przepis

przygotowywanie zaczynu
7 min
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę i cukier. Zalewamy letnią wodą i zostawiamy pod przykryciem na 7 minut.
wyrabianie
60 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Wlewamy pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem.
przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
4. W tym czasie na patelni podsmażamy boczek, gdy się wytopi dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Po kolejnej minucie dorzucamy ugotowany i obrany bób, smażymy jeszcze dwie minuty. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczypiorek i studzimy.
formowanie
5 min
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na kuchenny blat.Skrapiamy dłonie oliwą, aby ciasto się nie kleiło i dzielimy je na 12 części. Z każdej z nich robimy kulkę, rozpłaszczamy ją, na środku wykładamy po 2-3 łyżki farszu, zlepiamy brzegi ku środkowi i tak uformowaną bułeczkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Bułeczki zostawiamy w odstępach pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
7. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem z mlekiem, posypujemy przyprawami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, pieczemy góra-dół przez 15-17 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Marcin 27 czerwca 2017 o 18:10

    Jako,że planuję przygotowanie bułeczek jako rozpoczęcie przygody z domowymi wypiekami mam pytanie, czy zastosowanie mąki typ 750 wpłynie na jakość gotowych bułeczek? Czy zachować te same proporcje.

    Czekam na dostawę mąki a w markecie nie udało mi się kupić 650.

    Pozdrawiam. Super strona.

  • Eustachy 26 czerwca 2016 o 06:10

    Mam pytanie. Czy mozna je zrobic bez uzywania jajka i mleka czyli po vegansku?

    • Tosia 26 czerwca 2016 o 12:42

      Pewnie, że tak! Zamiast boczku wystarczy użyć suszonych pomidorów.
      A mleko i jajko są tu tylko do posmarowania wierzchu, wystarczy zamiast tego skropić je oliwą.

  • Majka 25 czerwca 2016 o 21:32
    Ocena:

    Wspaniałe bułeczki 🙂 Jedliśmy je jeszcze gorące 😉 Gratuluję pomysłu!

  • Wioletta 23 czerwca 2016 o 12:29
    Ocena:

    Bułeczki wyglądają tak zachęcająco ,że dzisiaj je upiekłam 🙂 Polecam wszystkim są przepyszne 🙂

  • Majka 20 czerwca 2016 o 22:46

    To musi być pyszne:) Kupuję bób i do dzieła 🙂 Śliczne zdjęcia!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej