Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżeczce oliwy lub oleju. Po kilku minutach podsmażania przyprawiamy majerankiem, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
wyrabianie
wyrabianie
2. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy 60 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy podsmażone pieczarki oraz sól. Wlewamy zaczyn drożdżowy i powoli wlewając 200 ml letniej wody, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy ją w misie i przykrywamy na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i formujemy 6 bułeczek, kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki pieczemy przez 15-17 minut, aż będą z wierzchu rumiane. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 17 min