Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Stopniowo wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. Pesto lub koncentrat mieszamy z kawałkami ananasa, pokrojoną szynką i przyprawami.
formowanie
formowanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, każdą z nich rozciągamy na placek, na środku którego wykładamy łyżkę farszu i posypujemy serem. Boki ciasta zbieramy ku środkowi i kładziemy bułeczek złączeniem ku dołowi na blasze. Przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posypujemy oregano oraz papryką. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 17 min