Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier i ok. 3-4 łyżki letniej wody. Całość mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Następnie do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, oliwę. Szparagom obcinamy końcówki (wyrzucamy) i kroimy w kostkę. Dodajemy do suchych składników. Główki zostawiamy do dekoracji.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
4. Ciasto dzielimy na 8 części, skrapiamy dłonie oliwą i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je w odstępach na blasze.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Bułeczki dekorujemy z wierzchu główkami szparagów. Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 17 minut, aż się zarumienią.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej