Uwielbiam sprytnie wykorzystywać wiosną szparagi do chrupiących przepisów. Ich kształt idealnie nadaje się do upieczenia paluchów, rogali, czy ozdobienia z wierzchu focacci. Ale równie fajnie sprawdzają się gdy są drobno pokrojone. Dodajemy je wtedy do ciasta, aby stało się bardziej jędrne i elastyczne. A główki zostawiamy do dekoracji. Tak zrobiłam dziś w przypadku delikatnych bułeczek i jestem bardzo zadowolona z efektu!:)
Inne przepisy na bułeczki domowe
Warzywne dodatki są też w przepisie na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne, ale receptura jest prosta i domowe pieczywo gotowe. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam mój sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
Wasze komentarze