Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz mleka. Dokładnie wymieszaj, powoli wlewaj mleko i zacznij zagniatać ciasto. Gdy je zagnieciesz powinno mieć elastyczną, jednolitą konsystencję i nie kleić się do palców. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i postaw w ciepłym miejscu (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i podziel na 8 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania posmaruj każdą bułeczkę zimną wodą i posyp delikatnie sezamem. Piecz przez 20-25 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej