Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Zagnieć wszystkie składniki. Powinny stworzyć jednolite, dość elastyczne ciasto. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wstaw ciasto do prostokątnej formy do pieczenia (długość 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godzin.
pieczenie
pieczenie
3. Ciasto powinno urosnąć o kilka centymetrów. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Najlepiej ostudzić bochenek na kratce od piekarnika.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min