Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z czarnuszką, solą i cukrem. Dodajemy aktywny zakwas. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i mieszać ze sobą składniki. Dolewamy w tym czasie też łyżkę oliwy i dalej dodając wodę, stopniowo zagniatamy ciasto.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po 5 minutach zagniatania, ciasto osiągnie formę elastycznej, lecz lekko klejącej kuli. Przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2-3 godziny w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto kładziemy na blacie. Ciasto zagniatamy kilka minut, formując kulę raz jeszcze. Ciasto wkładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego pergaminem, ściereczką lub podsypanego mąką. Koszyk z ciastem przykrywamy, zanosimy w ciepłe miejsce. Po kolejnych dwóch godzinach, koszyk odwracamy dnem do góry i przekładamy na blachę (może być wyłożona pergaminem).
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni (warto uruchomić termoobieg). Na dnie piekarnika stawiamy miskę (ze stali nierdzewnej) z wodą lub kostkami lodu. Chleb nacinamy z wierzchu i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach, wyłączamy termoobieg, zostawiamy tryb pieczenia góra dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie, studzimy go na kuchennej kratce. Aby sprawdzić, czy jest dobrze wypieczony przed krojeniem, warto postukać o jego spód, jeśli wyda głuchy dźwięk - jest upieczony.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min