Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z czarnuszką, solą i cukrem. Dodajemy aktywny zakwas. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i mieszać ze sobą składniki. Dolewamy w tym czasie też łyżkę oliwy i dalej dodając wodę, stopniowo zagniatamy ciasto.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Po 5 minutach zagniatania, ciasto osiągnie formę elastycznej, lecz lekko klejącej kuli. Przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2-3 godziny w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto kładziemy na blacie. Ciasto zagniatamy kilka minut, formując kulę raz jeszcze. Ciasto wkładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego pergaminem, ściereczką lub podsypanego mąką. Koszyk z ciastem przykrywamy, zanosimy w ciepłe miejsce. Po kolejnych dwóch godzinach, koszyk odwracamy dnem do góry i przekładamy na blachę (może być wyłożona pergaminem).
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni (warto uruchomić termoobieg). Na dnie piekarnika stawiamy miskę (ze stali nierdzewnej) z wodą lub kostkami lodu. Chleb nacinamy z wierzchu i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach, wyłączamy termoobieg, zostawiamy tryb pieczenia góra dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie, studzimy go na kuchennej kratce. Aby sprawdzić, czy jest dobrze wypieczony przed krojeniem, warto postukać o jego spód, jeśli wyda głuchy dźwięk - jest upieczony.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej