Bułeczki z sezamem przypominają trochę typowe bułeczki do hamburgerów, jakie kiedyś pokazywała Wam Tosia w wersji pomidorowej. Z tą różnicą, że ja, aby dodać im jeszcze więcej sezamowego smaku (który uwielbiam), nie tylko posypałam je sezamem, ale również dodałam sezam do samego ciasta. Efekt? Pyszne!
Sezam dodaje bułeczkom wyjątkowego, słodkiego, trochę orzechowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie piekłeś bułeczek, to nie ma co się zastanawiać, bo te są niezwykle proste w wykonaniu. I co najważniejsze, wiesz co jesz, w przeciwieństwie do typowych, szprycowanych chemią bułek hamburgerowych, które możesz kupić w sklepie.
Moje bułeczki właśnie dorastają pierwszy raz… 🙂
Również było dla mnie zbyt geste wiec dodalam wiecej mleka. Mam nadzieje , ze wyjda takie jak powinny
Hej, robiłam dzisiaj te bułeczki i wyszły beznadziejne. Coś jest nie tak z proporcjami bo od samego początku ciasto było mało elastyczne mimo ze dodałam więcej mleka (po dodaniu 180ml w ogóle mi się składniki nie połączyły). Potem bardzo słabo wyrosło mimo ze miało ciepło i wyrastało dłużej bo 2h. Szkoda ze wcześniej nie czytałam poprzedniego komentarza odnośnie proporcji, bo wybrałabym inny przepis.
Hej, czy proporcje są prawidłowo podane: 0,5 szkl mleka na 2 szkl mąki?
pozdrawiam
Robiłam te bułeczki jakiś czas temu, wtedy też spisałam przepis. Oczywiście mogło się zdarzyć, że się pomyliłam, ale wydaje mi się, że proporcje są odpowiednie. Docelowo ciasto ma mieć elastyczną, odchodzącą od rąk konsystencję. Jeśli takiej nie ma po wykorzystaniu tych proporcji, proponuję dolać więcej mleka, aby taką uzyskało. Pozdrawiam:)
Witam, bułeczki wyglądają przepysznie. Jednak mam pytanie czy można użyć drożdży świeżych?? Jeśli tak to ile ma ich być??? Pozdrawiam
Dzień dobry,
Proszę dodać ok. 25 g drożdży świeżych, wcześniej rozpuszczając je w części ciepłej wody przewidzianej do przepisu.
Pozdrawiam!