Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 7 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż w \"kwiatek\" (jak na zdjęciu) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze/talerzu/formie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na 1 h.
pieczenie
pieczenie
4. Pół godziny przed końcem wyrastania włóż garnek do piekarnika i zacznij go rozgrzewać do 240 stopni (powinien rozgrzewać się co najmniej 30 minut). Wyrośnięte bułeczki odklej od papieru za pomocą łopatek i ostrożnie przenieś do gorącego garnka. Zamknij pokrywkę i piecz ok. 15 minut, następnie 5 minut bez pokrywki.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 50 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min