Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 7 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż w \"kwiatek\" (jak na zdjęciu) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze/talerzu/formie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na 1 h.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Pół godziny przed końcem wyrastania włóż garnek do piekarnika i zacznij go rozgrzewać do 240 stopni (powinien rozgrzewać się co najmniej 30 minut). Wyrośnięte bułeczki odklej od papieru za pomocą łopatek i ostrożnie przenieś do gorącego garnka. Zamknij pokrywkę i piecz ok. 15 minut, następnie 5 minut bez pokrywki.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kasia Dudziak 2 listopada 2015 o 22:09

    Dziewczyny Tosiu i Śliwko, macie wspaniałą pasję i cudowne pomysły. Gratuluje Wam tego bloga. Fajnie że dzielicie sie z innymi swoimi przepisami. Rewelacja. Pozdrawiam Was.

  • Ajka 8 grudnia 2014 o 16:59
    Ocena:

    Piekę je już po raz kolejny. Używam żywych drożdży, bo do suchych nie mam zaufania. Bułeczki są pyszne, a mój garnek (właściwie brytfanna) jest stale w użyciu. Pieczywa już nie kupujemy.

  • Gajowczyk 18 czerwca 2014 o 10:43

    Jak duży masz ten garnek, w którym zmieściło się tyle bułek?

  • zmija37 14 lutego 2014 o 22:21

    A co zrobić, jak nie mam garnka żeliwnego? I na razie nie zanosi sie na zakup?

    • Śliwka 20 lutego 2014 o 22:56

      Można bułeczki po prostu przerzucić na rozgrzaną blachę do pieczenia:) Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej