Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy z drożdżami, pestkami dyni i solą. Powoli wlewamy oliwę oraz letnią wodę i wyrabiamy ciasto krótką chwilę, aż składniki się połączą i osiągną formę elastycznej kuli.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki i kładziemy na blasze. Przykrywamy na 30-40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy pestkami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15-17 minut z 180 stopniach, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej