Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy z drożdżami, pestkami dyni i solą. Powoli wlewamy oliwę oraz letnią wodę i wyrabiamy ciasto krótką chwilę, aż składniki się połączą i osiągną formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki i kładziemy na blasze. Przykrywamy na 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy pestkami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15-17 minut z 180 stopniach, aż będą rumiane.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 17 min