Przepis

wyrabianie
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy. Chwilę studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy letni płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki. Po 5 minutach dosypujemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze chwilę.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.

formowanie
5 min
formowanie

3. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.2 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Marek 14 marca 2019 o 21:31

    Właśnie za chwilkę bułeczki wylądują w piekarniku, niestety nie znalazłem informacji czy mają się piec z termoobiegiem, czy bez?
    Zaryzykuję i zrobię bez 😉

    • Tosia 26 marca 2019 o 09:45

      Termoobieg podnosi temperaturę o 20 stopni, tylko tyle robi.
      Jeśli zalecany jest w danym przepisie (zazwyczaj przy chlebach na zakwasie) to jest to zaznaczone w przepisie. Tutaj nie jest, czyli pieczemy góra-dół 🙂

  • Władysław 21 sierpnia 2018 o 16:43

    Dlaczego moje bułeczki są twarde. Co nie tak robię?

    • Tosia 22 sierpnia 2018 o 10:27

      Powodów może być wiele: za dużo mąki, za mało wody, niewyrośnięte ciasto, nieaktywne drożdże, zbyt niska temperatura wyrastania, źle wyrobione ciasto.

  • Agnieszka 10 grudnia 2017 o 20:29

    Prosty i szybki przepis buleczki pyszne ?szybko zniknęły zanim dobrze wystygly?

  • Basia 11 marca 2017 o 19:22

    Robiłam dziś 😉

  • ! Gosia 19 stycznia 2017 o 11:35

    Przepis obłędny!!Bułeczki smakują zupełnie jak u mojej babci,lata temu.Babcia robiła jeszcze z serem.Probowalam wczoraj zrobić,dodajac ser jak do naleśników,ale nie wyszły takie dobre.Pisałaas,ze robisz czasem z serem.Mozesz napisać, jaki dokładnie ser dodajesz?

  • Kasia 30 grudnia 2016 o 13:54

    Przepraszam za błędy. Telefon automatycznie zmienia niektóre wyrazy na inne. 🙂 i wychodzi zupełnie co innego niż chciałam napisać.

  • Kasia 30 grudnia 2016 o 13:52

    Witam! Zamierzam niedługo upiec bułeczki z tego przepisu. Mam tylko jedno pytanie. Otóż, czy zamiast rodzynek nie można na przykład dodać czekoladę? W sensie taką utartą na małych oczkach. Posypałbym wtedy kiedy w przepisie trzeba posypać rodzynkami. Czy nie rozpuści się ona tak, że wkleję się na papier do pieczenia?

  • Krzysiek 2 października 2016 o 18:46
    Ocena:

    Witam. Wszystkie skladniki zgodnie z przepisem. Po 35 minutach w misce ciasto nawet nie drgnelo. Brak jajka?? Sceptycznie podchodzilem do tego przepisu od samego poczatku, ale skusily mnie oceny przepisu. Totalna klapa.

    • Tosia 3 października 2016 o 08:38

      Dzień dobry,
      Jajko nie ma absolutnie nic do rzeczy, bo wcale się go nie dodaje do klasycznego chleba i bułek, to jakiś mit.
      Jeśli ciasto nie urosło to znaczy, że drożdże nie zaczęły pracować. Dał pan świeże czy suszone? Kolejna sprawa to płyn, być może był za zimny, albo w domu było za zimno, aby ciasto wyrosło, a wiadomo nie od dziś, że drożdże potrzebują ciepła. Przy okazji polecam nowszy przepis na bułeczki maślane: https://smakowitychleb.pl/idealne-buleczki-maslane/ Chociaż ten też jest ok, trzeba jednak stworzyć dla ciasta odpowiednie warunki.

  • Agnieszka 18 września 2016 o 11:43

    Przepyszne bułeczki!!! Zrobiłam wczoraj na dzisiejsze śniadanie 🙂
    Jeżeli jednak ktoś ma w planach te bułki zjeść np. z serkiem, który jest lekko słony lub z twarożkiem zalecam dodanie w przepisie mniejszej ilości cukru, bo bułeczki wychodzą słodkie (idealne do dżemów).

  • paweł 25 sierpnia 2016 o 11:40

    moje ciasto trochę wyszło za bardzo kruchę, coś chyba źle robię.

  • Galina 4 sierpnia 2016 o 16:47

    Dziękuję za świetny przepis! Bułeczki się udały za pierwszym razem. Czy ma Pani przepis na podobne bułeczki na zakwasie?

  • Magdalena in 12 marca 2016 o 18:32

    Bułeczki super wyglądają i bardzo smakują,polecam bardzo gorąco.

  • Elena 9 października 2015 o 18:58
    Ocena:

    Dziekuje za przepis! Zawsze udane buleczki dzisiaj mnie nie wyszly, bo nie moglam znalezc tej strony,
    skorzystalam z innego … ale ten jest najlepszy!

  • joanna 29 stycznia 2015 o 16:55
    Ocena:

    Polowa juz zjedzona, idealne- mi wyszlo 9 szt i dodalam kruszonke:-)

  • Kinga 20 stycznia 2015 o 12:16

    Bułeczki wyszły świetne!!! Pierwszy raz je piekłam, i chyba będę musiała piec niedługo jeszcze raz, bo rodzince zasmakowały 🙂 Miałam jedynie mały problem- zrobiłam 6 bułeczek z ciasta- wyszły duże i ciężkie, przez co trzeba było pokombinowac, żeby dopiekły sie w środku, a nie zostały surowe. Na szczęście jakoś wyszło.
    Polecam!

    • Tosia 20 stycznia 2015 o 16:06

      Cieszę się, że się udały 🙂 Można śmiało podzielić ja na więcej kulek i upiec nawet w wersji mini, wtedy na pewno szybciej się dopieką i będą lżejsze.
      Pozdrawiam serdecznie.

  • iza 11 grudnia 2014 o 18:49

    Hej właśnie czekam az mi ciasto wyrośnie mam nadzieje ze wyjda bo robie je pierwszy raz

  • Marcin 8 października 2014 o 11:48
    Ocena:

    Super sprawdzony, prosty, szybki i pyszny przepis – polecam – moja rodzina wyła z zachwytu.

  • Teodora 6 sierpnia 2014 o 15:22

    wyszły wyśmienite w smaku. podzieliłam na 8 części i sądzę, że śmiało można zrobić więcej sztuk. niestety przypiekły mi się zbyt mocno od spodu 🙁 czy można zmniejszyć trochę temperaturę i wydłużyć czas o kilka minut?

    • Tosia 6 sierpnia 2014 o 18:44

      Oczywiście. Każdy piekarnik jest inny i należy trochę innego traktowania. Dlatego jeśli Pani piekarnik za bardzo przypieka od doły, można śmiało zmodyfikować przepis i piec je trochę dłużej w niższej temperaturze 🙂

  • Kamila 17 lutego 2014 o 13:32

    Pyszne a zarazem moje pierwsze bułeczki w życiu :)) Jedyne co zmienie następnym razem to ilość cukru, dla mnie zdecydowanie za słodkie 😉 Pozdrawiam i ciesze sie ze odkryłam tą stronę 🙂

    • Tosia 17 lutego 2014 o 21:51

      Następnym razem może Pani zmniejszyć ilość cukru np. o 20 g, nie wpłynie to bardzo na strukturę ciasta. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

  • Marta 30 października 2013 o 18:14
    Ocena:

    🙂 udane w 100%

  • Bożena 10 marca 2013 o 09:36

    Właśnie chcę zrobić te bułeczki, ale mam pytanko, czy ciasto faktycznie jest bez jajka lub choćby żółtka?

    • Tosia 11 marca 2013 o 09:22

      W tym przepisie rzeczywiście nie występują jajka. Można użyć żółtko wymieszane z łyżeczką mleka do posmarowania wierzchu wyrośniętych bułeczek (przed pieczeniem).
      Pozdrawiam.

  • Aga 8 marca 2013 o 19:44

    Wyszły pyszne i cudnie pachnące masłem.pozdrawiam

  • Łukasz 4 marca 2013 o 22:47

    Tosia ! 🙂

    Bułeczki robiłem pierwszy raz i wyszły genialne !!! 😀 Super przepis. Rosną aż miło , pachnie w całym domu , pyszne 🙂 i jak wyżej – szybcitko znikają ! hehehe

    • Tosia 4 marca 2013 o 23:02

      Bardzo się cieszę, że się udały i tak jak pisałam wyżej, wcale się nie dziwię, że szybko zniknęły 🙂
      Pozdrawiam.

  • Marta 29 stycznia 2013 o 15:01

    Witam.
    Bułeczki piekę średnio co 2-3 dni. Są pyszne, zajadamy się z mężem , a on wspomina takie bułeczki z młodości. Znikają szybko szczególnie na śniadanie z dżemem do porannej kawy. Pozdrawiam

    • Tosia 29 stycznia 2013 o 15:15

      Witam serdecznie.
      Bardzo mnie to cieszy. U mnie też szybko znikają na śniadanie 🙂
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej