Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, jajka, cukier i sól. Wlewamy powoli letnie mleko (lub wodę) i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze 2 minut lub do dokładnego połączenia składników.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie możemy dodatkowo składać ciasto co 25 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 5 części. Z każdej z nich formujemy kulę. Formę keksówkę (12x30cm) wykładamy pergaminem, układamy obok siebie kule z ciasta. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wierzch przyszłej brioszki smarujemy białkiem. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Upieczoną brioszkę wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min