Przepis

przygotowywanie zaczynu
15 min
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże świeże wkruszamy do miseczki. Oprószamy cukrem i rozpuszczamy w 1 łyżce mleka. Oprószamy lekko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Zamiennie można użyć drożdży suszonych/instant, które wsypujemy razem z pozostałymi składnikami bezpośrednio do miski bez konieczności przygotowania rozczynu.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i sól. Dolewamy mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto na bułeczki.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
3. Miskę z ciastem na bułeczki kwiatuszki z serem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
formowanie
20 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na bułeczeki dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kulki, które następnie rozwałkowujemy. Tak przygotowane placki nacinamy nożem 10 razy w równych odstępach. Środek pozostawiamy nie nacięty. Sklejamy po dwa płatki razem. W ten sposób otrzymujemy 5 płatków kwiatuszka. Na środek wykładamy po porcji pasty Smakowita i posypujemy startym serem oraz czarnuszką. Przekładamy na blachę, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do napuszenia się na czas ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki kwiatuszki z serem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej