Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Wszystkie składniki ciasta na bułeczki kminkowe mieszamy. Dolewamy stopniowo wodę, gdyż różne mąki mają różną chłonność – lepiej więc regulować konsystencję ciasta, dostosowując ją do chłonności mąki. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na bułki.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na bułeczki kmnikowe zostawiamy w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Oczywiście w ciepłym miejscu :)
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Bułeczki kminkowe układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Bułeczki kminkowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni przez ok. 15 min. na złoty kolor.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita lekko solona
Smakowita lekko solona
Do pieczywa chrupkiego, do pełnoziarnistych chlebów na zakwasie, czy do delikatnych bułeczek? Smakowita lekko solona inspiruje smakiem wyselekcjonowanych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej