Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
Aktywny, dokarmiony zakwas wlewamy do misy, dodajemy mąki i sól. Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy je w misie na 3,5 h pod przykryciem.
wyrastanie
wyrastanie
2. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 6 porcji, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy 6 bułeczek, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5h.
pieczenie
pieczenie
Wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożykiem lub żyletką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 5 godz 20 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 20 min