Przepis

wyrabianie
210 min
wyrabianie
Aktywny, dokarmiony zakwas wlewamy do misy, dodajemy mąki i sól. Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy je w misie na 3,5 h pod przykryciem.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 6 porcji, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy 6 bułeczek, które kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5h.
pieczenie
20 min
pieczenie
Wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożykiem lub żyletką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej