Przepis

wyrabianie
210 min
wyrabianie

1/ Aktywny, dokarmiony zakwas wlewamy do misy, dodajemy mąki i sól. Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Zostawiamy ciasto w misie na 3,5 h pod przykryciem.

formowanie
10 min
formowanie

3. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 6 porcji, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy 6 bułeczek.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

4. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5h. Wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożykiem lub żyletką.

pieczenie
20 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej