Tradycyjne sklepowe bułki do hot dogów wydają mi się zawsze chemiczne i są pozbawione smaku. Mają swoje plusy, jak specjalna wydrążona dziurka na parówkę, ale nie mogą równać się z tymi domowymi.
Kluczową sprawą jest to, że bułeczki powinny być miękkie i delikatne w smaku. Dokładnie jak te, na które przepis prezentuje poniżej. Polecam każdemu, bo warto wiedzieć co się je i przemycić do domowego fast foodu pieczywo bez sztucznych zapychaczy.
Świetne. Myślę, że nadają się i do hot-dogów, jak i po odpowiednim ukształtowaniu i dodaniu sezamu na wierzch – również do hamburgerów.
Dzień Dobry,
Często w przepisach z pieczywa na drożdżach mowa o pierwszym i drugim wyrastaniu. Z czego to wynika? Czy jedno ale dłuższe nie sprawdzi się?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam.
Świetne!!! Zrobiłam od razu z podwójnej porcji ☺️
ciasto jest suuuuuuuuuuper 🙂 pyszne, ja dodalam parowek wiedenskich i w polaczeniu z ta bulka warzywami i sosem serowym wymiatalo!
Witam! A na ile buleczke starcza taka porcja jaka Pani podala tutaj?Maniej wiecej bo wiadomo ze kazdy ulepi inna wielkosc 🙂 Pozdrawiam
Z tego przepisu wychodzą ok. 4 bułeczki długości standardowej parówki.
Pozdrawiam:)
Witam
Bardzo często piszą Panie w swoich przepisach o mące chlebowej. Ja jestem początkującym „piekarzem” i niestety chciałabym wiedzieć jaki ma typ taka mąka. W sklepach szukałam mąki chlebowej ale to najczęściej jakaś mieszanka do wypieku chleba i ma niestety mnóstwo chemii. Proszę o podpowiedź na co mam zwrócić uwagę szukając tej mąki.
pozdrawiam
Dzień dobry,
Mąka chlebowa to robocza nazwa dla mąki pszennej typ 750. Rzadko spotykam się, żeby nazwa „chlebowa” faktycznie pojawiała się na opakowaniu. Trzeba zwrócić uwagę na jej typ. Świetnie sprawdzi się także mąka o zbliżonym typie (np. 600, 650).
Zachęcam do zapoznania się z naszym poradnikiem o mące w Niezbędniku (https://smakowitychleb.pl/czy-z-tej-maki-bedzie-chleb/)
Pozdrawiam,