Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać lekko podgrzane mleko (nie gorące) i zagniatać ciasto. Gdy wlejesz już ilość mleka przewidzianą w przepisie, zacznij dolewać ciepłej wody i cały czas zagniatać ciasto aż osiągnie elastyczną, nie klejącą się do rąk konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką lub owiń folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) Daj ciastu wyrosnąć przez ok. godzinę, w ciągu których powinno podwoić objętość.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Uformuj z ciasta długie bułeczki (jak na zdjęciu), wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika i odłóż jeszcze na 30 min, pod ściereczką do ciepłego miejsca w celu ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w czasie gdy bułeczki ponownie wyrastają. Po upływie tego czasu, posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem używając pędzelka. Piecz przez ok. 12 minut, aż bułeczki zbrązowieją. Aby stworzyć hot dogi, przekrój bułeczki wzdłuż na pół, umieść w nich ciepłe parówki i ulubione sosy/dodatki.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min