Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać lekko podgrzane mleko (nie gorące) i zagniatać ciasto. Gdy wlejesz już ilość mleka przewidzianą w przepisie, zacznij dolewać ciepłej wody i cały czas zagniatać ciasto aż osiągnie elastyczną, nie klejącą się do rąk konsystencję.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką lub owiń folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) Daj ciastu wyrosnąć przez ok. godzinę, w ciągu których powinno podwoić objętość.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Uformuj z ciasta długie bułeczki (jak na zdjęciu), wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika i odłóż jeszcze na 30 min, pod ściereczką do ciepłego miejsca w celu ponownego wyrośnięcia.

smarowanie
2 min
smarowanie

4. Po upływie tego czasu, posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem używając pędzelka.

pieczenie
12 min
pieczenie

5. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w czasie gdy bułeczki ponownie wyrastają. Piecz przez ok. 12 minut, aż bułeczki zbrązowieją. Aby przygotować hot dogi, przekrój bułeczki wzdłuż na pół, umieść w nich ciepłe parówki i ulubione sosy/dodatki.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej