Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, jajko, drożdże. Stopniowo wlewamy topione masło oraz letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, delikatnie rozciągamy i dzielimy na 20 części, każdą spłaszczamy, kładziemy na środku truskawkę i zbieramy boki ciasta ku środkowi. Tak przygotowane mini bułeczki umieszczamy w posmarowanej olejem formie ciasno obok siebie.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w formie pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy metoda góra-dół do 180. Buchty smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy przez 30 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Gosia 4 czerwca 2018 o 14:04

    Zrobione i szybko zjedzone. Tylko taki komentarz mogę umieścić bo buchty zniknęły błyskawicznie. Są pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Tosiu, kolejny super przepis! Gratulacje

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej