Buchty z truskawkami
Ciekawe jest to, że pod jedną nazwą mogą się kryć różne dania. Buchty występują między innymi w kuchni czeskiej, śląskiej i węgierskiej. Bywają bułeczkami na parze, ale także przytulonymi drożdżówkami z niespodzianką w środku. W takiej słodkiej wersji są często określane jako pampuchy albo kluski na parze.
Ich owocowym uzupełnieniem są śliwki lub powidła, ale tym razem postanowiłam trochę zainspirować się metodą ich przygotowania i przytulone bułeczki zrobić z truskawkami. Cieszmy się nimi, póki sezon trwa!
Czekam na Wasze komentarze
Jestem ogromnie ciekawa Waszych doświadczeń z bułeczkami z nadzieniem. Czy macie swoje ulubione wariacje? A może dopiero zamierzacie ich pierwszy raz spróbować? Niezależnie od tego, czy jesteście już wprawionymi bułeczkowymi mistrzami, czy też stawiacie pierwsze kroki w tej dziedzinie, serdecznie zachęcam do dzielenia się swoimi przemyśleniami, sukcesami, a nawet wpadkami. Zapraszam do komentowania!
Macie ochotę na więcej słodkich przepisów? Sprawdźcie rogaliki z twarogiem i wiśniami oraz brioszkę z czekoladą.
Zrobione i szybko zjedzone. Tylko taki komentarz mogę umieścić bo buchty zniknęły błyskawicznie. Są pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Tosiu, kolejny super przepis! Gratulacje
Cieszę się 🙂