Wypieki bezglutenowe wydają się Wam trudne i niezbyt smaczne? Z tym przepisem będzie łatwiej i naprawdę pysznie! To wszystko dzięki mące jaglanej – sprawia, że bułeczki mają delikatny, sprężysty środek i chrupiącą skórkę jednocześnie. Warto sięgnąć też po inne bezglutenowe wypieki – na przykład wieloziarnisty chleb z tego przepisu, czy ten bezglutenowy chleb z dodatkiem jajka.
Mam takie pytanko. Czy orientuje sie Pani ile tej kaszy wyjdzie jeżeli po ugotowaniu objętość mierzymy szklanką o pojemnosci 200ml a nie wagą? Mam miarkę do suchych produktów ale nie posiadam wagi i nie chcę tej kaszy odmierzac na oko.pozdrawiam
O super! Długo szukałam tego przepisu. Jutro zaraz po pracy zabieram się do pieczenia ?
agamotywuje.blogspot.com
gdzie moge kupić suszone drożdże instant? – pierwszy raz sie spotykam z takimi , dopiero zaczynam wypieki 🙂
Upiekłam dzisiaj bułeczki z Twojego przepisu. Są smaczne: chrupiąca skórka i mięsisty środek. Niestety średnio mi wyrosły. Chociaż i przy pierwszym, i przy drugim wyrastaniu ładnie się powiększyły, to w piekarniku jakoś oklapły 🙁
Hm, a jakie drożdże były używane? Może nie były aktywne? Bezglutenowe bułeczki to trudne wypieki, proponuję poeksperumentować chlebami. Na blogu sa sorawdzone przepisy 🙂
Cześć.
Chleb żytni na zakwasie piekę sam od ponad 2 lat, ale to mój pierwszy wypiek bezglutenowy – specjalnie dla znajomej. Zdaję sobie sprawę, że takie pieczywo znacznie różni się od tradycyjnego.
Do bułeczek od siebie dodałem troszkę rozmarynu i tymianku. No może ciut dosypałem jescze mąki bo obawiałem się, że ciasto wyszło za rzadkie.
Wypiek ma odpowiednią konsystencję, wygląd itp.
Jedyne co mi nie podpasowało to wyczuwalna goryczka.
Mąka ekologiczna jaglana z firmy Symbio Polska S.A.
Ogólnie jestem zadowolony:)
Dziękuję i pozdrawiam.
A teraz idę robić ziemniaczany chleb bezglutenowy.
Ciekawe co wyjdzie 🙂
Hej 🙂
cieszę się, że bułeczki się udały. Ich specyficzny smak goryczki wynika z kaszy jaglanej, która sama w sobie tak smakuje. Jest jednak sposób, aby się tego smaku pozbyć, przed gotowaniem kaszy trzeba ją podprażyć na suchej patelni lub na sicie przelać wrzątkiem.
Polecam też inne bezglutenowe wypieki: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
Pozdrawiam!
Ja użyłam płatków jaglanych, ale goryczka pozostała. A tak bułki wyszły.
Naturalną goryczkę kaszy jaglanej można zminimalizować przelewając ją przed ugotowaniem wrzątkiem lub mocno gorącą wodą.
Świetnie, dzięki!
Dziękuję 🙂 ma dietę od lekarza, ale każdy szuka urozmaicenia diety.. Dzięki takim forom jest to możliwe 🙂 A czy jest dostępny na Pani stronie taki chlebek gryczany?
Niestety na razie na blogu takiego przepisu w wersji na zakwasie gryczanym nie ma.
Pozdrawiam 🙂
A ja mam pytanie odnośnie drożdży.. Mianowicie prócz tego, że córa jest bezglutenowa to w dodatku uczulona na drożdże.. Mogę je zastąpić proszkiem do pieczenia?
W przypadku tych bułeczek niekoniecznie, wyjdą zbite kule z proszkiem do pieczenia.
W takim przypadku proponuję wypiek tego typu: https://smakowitychleb.pl/bezglutenowy-chleb-zycia/ lub na zakwasie bezglutenowym, ryżowym lub gryczanym: https://smakowitychleb.pl/zakwas-ryzowy/
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedz.. W tym wypadku zostaje mi już tylko chleb życia, ponieważ kukurydza, ryż i cytrusy też odpadają.. 🙁 ciężko jest, ale damy radę:)
To może chleb gryczany na zakwasie gryczanym?
Współczuję córce, ale da sobie Pani radę, powodzenia! 🙂
Można przepis wykorzystać i upiec nie bułeczki a chlebek? Czy nie ma szans zeby wyszedł?;) i jesli tak-co zmienić? Wydłużyć czas pieczenia..? Pozdrawiam!:)
Można spróbować upiec w keksówce, czas pewnie będzie trzeba wydłużyć o 5-10 minut, trudno mi powiedzieć dokładnie. Musiałaby Pani kontrolować sytuację na bieżąco wbijając patyczek w ciasto, jak będzie suchy to chleb będzie upieczony.
Albo zachęcam do spróbowania przepisów na chleb bezglutenowy z bloga: https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/ https://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/
Pozdrawiam 🙂
Witam
jeżeli chodzi o kaloryczność mogę pomóc 🙂
z zawodu jestem dietetykiem więc jeżeli ktoś ma jakieś pytania zapraszam na prywatnego mojego maila: zanetac@o2.pl
dodatkowo dodam że choruję na celiakię więc na temat bezglutenowych produktów mogę co nie co powiedzieć;)
pozdrawiam
Dzień dobry.
Dziękujemy za komentarz, może ktoś zainteresowany przeczyta wiadomość i do Pani napisze 🙂
Pozdrawiam.
Bułeczki wyszły jak na pierwsze podejście bardzo fajnie 🙂
Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zadała pewnego pytania.
Czy autorka tego przepisu orientuje się mniej więcej w kaloryczności tych bułeczek?
Niestety nie chcę wprowadzać w błąd, więc nie potrafię pomóc w kwestii kaloryczności.
Cieszę się, że się udały i polecam też inne bezglutenowe przepisy, jeśli takie Panią interesują: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/ 🙂
Rozumie, że komentarz nadal oczekuje na zatwierdzenie, co ukazało się ponownie, ale dopiero po wysłaniu kolejnego komentarza. Sory, pozdrawiam i czekam cierpliwie.
Przepraszam, że musiała Pani czekać, ale nie jestem w stanie odpowiadać na pytania zawsze na czas. Odpowiedzi na niektóre pytania mogą się już znajdować w komentarzach, na inne trzeba czasem poczekać. Staram się jak mogę robić to na czas 🙂
Oczywiście nic nie kasowała, po prostu komentarze nie były jeszcze zatwierdzone.
Pozdrawiam.
Witam ponownie, napisałam komentarz z prośbą o pomoc co robię źle, że dwukrotnie wypiek się nie udał. Niestety wpis został usunięty, dlaczego? Nie dostałam też żadnej uwagi na podanego maila, że może naruszyłam regulamin pisząc taki komentarz. Pozdrawiam
Oczywiście pozdrawiam serdecznie:)
Witam,
piekłam bułeczki dwa razy. Pierwszy raz mąkę zrobiłam sama mieląc kaszę jaglaną, reszta wg przepisu. Bułki wyszły twarde jak kamień, nie do zjedzenia ani przekrojenia. Kupiłam więc mąkę jaglaną i zrobiłam drugie podejście. Niestety znowu klapa, bułki są ciężkie (wagowo), usiłując je przekroić rozsypują się i przypominają kupkę mąki. Co robię nie tak??? Bardzo zależy mi na udanym wypieku. Proszę coś doradzić. Dodaję 200g już ugotowanej kaszy jaglanej. Ciepłe miejsce mają w leciutko nagrzanym piekarniku, ciasto i gotowe już bułeczki. Moje wyglądają przed i po upieczeniu tak samo, ale nie da się tego zjeść:(
Witam serdecznie.
Wypieki bezglutenowe mają to do siebie, że trudno je porównać do klasycznego pieczywa. Bezglutenowe bułeczki nigdy nie będą tak puszyste jak bułki pszenne, ale na pewno nie powinny wyjść zbite jak kamień.
Łatwiej upiec chleb, dlatego polecam spróbować ten przepis:https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/ lub ten https://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/
Prawie wszystkim wychodzą 🙂
Witaj. Chodzi o 200g kaszy wazac ja po czy przed ugotowaniem?pozdrawiam
Witam.
Chodzi o 200 g ugotowanej kaszy jaglanej, nawet tak zaznaczyłam w przepisie 🙂
Pozdrawiam.
Właśnie upiekłam te bułeczki:) Smakują mi:) Zmieliłam kaszę na mąkę jaglaną i czuć trochę goryczkę:D Jeśli ktoś tego nie lubi to polecam przed zmieleniem kaszy na mąkę przemyć ją na sicie zimną wodą, wysuszyć i dopiero zmielić:)
Pozdrawiam
Co do goryczki – wystarczy uprażyć przed zmieleniem 🙂
Tak, krótko uprażyć albo zalać kaszę przed gotowaniem wrzątkiem 🙂
o! u mnie też po części jaglane bułeczki 😉
Piękne bułeczki !! Piekę czasem bezglutenowe bułki kukurydziane, teraz wypróbuje Twój przepis.
Pozdrawiam 🙂
Hej a masz.przepis na bulki kukurydziane
Z takich samych proporcji można upiec bułki kukurydziane.