Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąkę mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i mieszamy składniki do dokładnego ich połączenia, kontrolując ilość dodawanej wody, tak, aby konsystencja ciasta nie była zbyt płynna.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Mokre i plastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misie na godzinę w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, w razie potrzeby podsypujemy je mąką. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.

Ocena czytelników: 3.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • magda 7 stycznia 2019 o 18:16

    Mam takie pytanko. Czy orientuje sie Pani ile tej kaszy wyjdzie jeżeli po ugotowaniu objętość mierzymy szklanką o pojemnosci 200ml a nie wagą? Mam miarkę do suchych produktów ale nie posiadam wagi i nie chcę tej kaszy odmierzac na oko.pozdrawiam

  • Agata 10 października 2018 o 21:53

    O super! Długo szukałam tego przepisu. Jutro zaraz po pracy zabieram się do pieczenia ?

    agamotywuje.blogspot.com

  • Ania 3 sierpnia 2017 o 11:02

    gdzie moge kupić suszone drożdże instant? – pierwszy raz sie spotykam z takimi , dopiero zaczynam wypieki 🙂

  • Justyna 7 marca 2017 o 19:11

    Upiekłam dzisiaj bułeczki z Twojego przepisu. Są smaczne: chrupiąca skórka i mięsisty środek. Niestety średnio mi wyrosły. Chociaż i przy pierwszym, i przy drugim wyrastaniu ładnie się powiększyły, to w piekarniku jakoś oklapły 🙁

    • Tosia 8 marca 2017 o 17:16

      Hm, a jakie drożdże były używane? Może nie były aktywne? Bezglutenowe bułeczki to trudne wypieki, proponuję poeksperumentować chlebami. Na blogu sa sorawdzone przepisy 🙂

  • Romek 24 grudnia 2015 o 00:45
    Ocena:

    Cześć.
    Chleb żytni na zakwasie piekę sam od ponad 2 lat, ale to mój pierwszy wypiek bezglutenowy – specjalnie dla znajomej. Zdaję sobie sprawę, że takie pieczywo znacznie różni się od tradycyjnego.
    Do bułeczek od siebie dodałem troszkę rozmarynu i tymianku. No może ciut dosypałem jescze mąki bo obawiałem się, że ciasto wyszło za rzadkie.
    Wypiek ma odpowiednią konsystencję, wygląd itp.
    Jedyne co mi nie podpasowało to wyczuwalna goryczka.
    Mąka ekologiczna jaglana z firmy Symbio Polska S.A.
    Ogólnie jestem zadowolony:)
    Dziękuję i pozdrawiam.
    A teraz idę robić ziemniaczany chleb bezglutenowy.
    Ciekawe co wyjdzie 🙂

    • Tosia 25 grudnia 2015 o 12:00

      Hej 🙂
      cieszę się, że bułeczki się udały. Ich specyficzny smak goryczki wynika z kaszy jaglanej, która sama w sobie tak smakuje. Jest jednak sposób, aby się tego smaku pozbyć, przed gotowaniem kaszy trzeba ją podprażyć na suchej patelni lub na sicie przelać wrzątkiem.
      Polecam też inne bezglutenowe wypieki: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
      Pozdrawiam!

    • Jolka 23 lipca 2021 o 17:59
      Ocena:

      Ja użyłam płatków jaglanych, ale goryczka pozostała. A tak bułki wyszły.

      • Małgosia 25 lipca 2021 o 09:09

        Naturalną goryczkę kaszy jaglanej można zminimalizować przelewając ją przed ugotowaniem wrzątkiem lub mocno gorącą wodą.

  • polecam 21 grudnia 2015 o 10:38

    Świetnie, dzięki!

  • Karolina 28 kwietnia 2015 o 20:38

    Dziękuję 🙂 ma dietę od lekarza, ale każdy szuka urozmaicenia diety.. Dzięki takim forom jest to możliwe 🙂 A czy jest dostępny na Pani stronie taki chlebek gryczany?

    • Tosia 29 kwietnia 2015 o 08:52

      Niestety na razie na blogu takiego przepisu w wersji na zakwasie gryczanym nie ma.
      Pozdrawiam 🙂

  • Karolina 27 kwietnia 2015 o 23:22

    A ja mam pytanie odnośnie drożdży.. Mianowicie prócz tego, że córa jest bezglutenowa to w dodatku uczulona na drożdże.. Mogę je zastąpić proszkiem do pieczenia?

  • Jessica 13 stycznia 2015 o 09:04

    Można przepis wykorzystać i upiec nie bułeczki a chlebek? Czy nie ma szans zeby wyszedł?;) i jesli tak-co zmienić? Wydłużyć czas pieczenia..? Pozdrawiam!:)

  • Żaneta 24 listopada 2014 o 21:38

    Witam
    jeżeli chodzi o kaloryczność mogę pomóc 🙂
    z zawodu jestem dietetykiem więc jeżeli ktoś ma jakieś pytania zapraszam na prywatnego mojego maila: zanetac@o2.pl
    dodatkowo dodam że choruję na celiakię więc na temat bezglutenowych produktów mogę co nie co powiedzieć;)
    pozdrawiam

    • Tosia 25 listopada 2014 o 09:22

      Dzień dobry.
      Dziękujemy za komentarz, może ktoś zainteresowany przeczyta wiadomość i do Pani napisze 🙂
      Pozdrawiam.

  • Ewelina 15 listopada 2014 o 17:13

    Bułeczki wyszły jak na pierwsze podejście bardzo fajnie 🙂
    Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zadała pewnego pytania.
    Czy autorka tego przepisu orientuje się mniej więcej w kaloryczności tych bułeczek?

  • Iwona 11 lipca 2014 o 00:59

    Rozumie, że komentarz nadal oczekuje na zatwierdzenie, co ukazało się ponownie, ale dopiero po wysłaniu kolejnego komentarza. Sory, pozdrawiam i czekam cierpliwie.

    • Tosia 12 lipca 2014 o 19:18

      Przepraszam, że musiała Pani czekać, ale nie jestem w stanie odpowiadać na pytania zawsze na czas. Odpowiedzi na niektóre pytania mogą się już znajdować w komentarzach, na inne trzeba czasem poczekać. Staram się jak mogę robić to na czas 🙂
      Oczywiście nic nie kasowała, po prostu komentarze nie były jeszcze zatwierdzone.
      Pozdrawiam.

  • Iwona 11 lipca 2014 o 00:55

    Witam ponownie, napisałam komentarz z prośbą o pomoc co robię źle, że dwukrotnie wypiek się nie udał. Niestety wpis został usunięty, dlaczego? Nie dostałam też żadnej uwagi na podanego maila, że może naruszyłam regulamin pisząc taki komentarz. Pozdrawiam

  • Iwona 10 lipca 2014 o 12:50

    Oczywiście pozdrawiam serdecznie:)

  • Iwona 10 lipca 2014 o 12:49

    Witam,
    piekłam bułeczki dwa razy. Pierwszy raz mąkę zrobiłam sama mieląc kaszę jaglaną, reszta wg przepisu. Bułki wyszły twarde jak kamień, nie do zjedzenia ani przekrojenia. Kupiłam więc mąkę jaglaną i zrobiłam drugie podejście. Niestety znowu klapa, bułki są ciężkie (wagowo), usiłując je przekroić rozsypują się i przypominają kupkę mąki. Co robię nie tak??? Bardzo zależy mi na udanym wypieku. Proszę coś doradzić. Dodaję 200g już ugotowanej kaszy jaglanej. Ciepłe miejsce mają w leciutko nagrzanym piekarniku, ciasto i gotowe już bułeczki. Moje wyglądają przed i po upieczeniu tak samo, ale nie da się tego zjeść:(

  • Karolina 2 maja 2014 o 19:16

    Witaj. Chodzi o 200g kaszy wazac ja po czy przed ugotowaniem?pozdrawiam

    • Tosia 4 maja 2014 o 09:25

      Witam.
      Chodzi o 200 g ugotowanej kaszy jaglanej, nawet tak zaznaczyłam w przepisie 🙂
      Pozdrawiam.

  • Magda 27 lutego 2014 o 19:16

    Właśnie upiekłam te bułeczki:) Smakują mi:) Zmieliłam kaszę na mąkę jaglaną i czuć trochę goryczkę:D Jeśli ktoś tego nie lubi to polecam przed zmieleniem kaszy na mąkę przemyć ją na sicie zimną wodą, wysuszyć i dopiero zmielić:)
    Pozdrawiam

  • jula 13 stycznia 2014 o 19:04

    o! u mnie też po części jaglane bułeczki 😉

  • Anna 13 stycznia 2014 o 18:13

    Piękne bułeczki !! Piekę czasem bezglutenowe bułki kukurydziane, teraz wypróbuje Twój przepis.
    Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej