Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na zaczyn w misce. Odstaw pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 12 h.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu połącz składniki na ciasto właściwe i uformuj jednolite, elastyczne ciasto. Zagniataj kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Ciasto podziel na dwie równe części i uformuj z niego 2 cienkie bagietki. Ułóż bagietki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odgradzając je zwiniętą szmatką (jak na zdjęciu). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik 220 stopni. Wstaw bagietki do piekarnika (bez szmatki pomiędzy) i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 13 godz 15 min
Czas wyrastania: 13 godz
Czas wypieku: 15 min